Hoe Ik Positieve Afleiding Vind In De Corona Nieuws Overvloed5 min

Polygon Art by Isidore

Ik vroeg op Facebook en Twitter wat jullie momenteel liever hebben:

 • Meer informatie over het omgaan met de corona situatie of;
 • Meer positieve afleiding

De uitslag was overduidelijk in voorkeur voor meer positieve afleiding en dus ga ik in dit artikel mijn best doen om jullie op positieve wijze afleiding te bieden.

Ik moet eerlijk bekennen dat ik dit best een uitdaging vind om een artikel te schrijven voor positieve afleiding. Persoonlijk leef ik al een week in zelfverkozen lockdown vanwege mijn gezondheidsrisico bij een eventuele besmetting. Als ik echter heel eerlijk ben leef ik al sinds 2012 in een pertinente staat van sociale lockdown. Ik leef namelijk van een bijstandsuitkering en dan is er simpelweg geen geld voor een uitstapje naar het strand of pretpark. Er is geen bos of park in de buurt en voor zwemmen bij de kade, achter mijn appartement, is het nu toch echt nog even te koud. Ik kan ook niet hamsteren en offline vrienden om mee af te spreken had ik niet in de afgelopen jaren. Hierdoor heb ik sinds 2012 moeten leren om zelfvoorzienend te zijn in mijn entertainment. Dat ging zeker niet zonder slag of stoot, omdat ik met PTSS en depressie te maken had en natuurlijk de toen nog onbekende autisme diagnose.

Wat heb ik geleerd in 9 jaar sociale isolatie:
 • Neem de tijd om tot rust te komen: slaap, dagdroom, doe dutjes om je vermoeidheid uit je lichaam te krijgen.
 • Zoek het balans in jezelf: in isolatie worden we geconfronteerd met onze ware zelf, het goede en slechte. Het is natuurlijk dat mensen meer negatief dan positief denken en dus sneller in een neerwaarts spiraal terecht kunnen komen. Wordt bewust van je gedachten en stuur je denken naar een neutrale dan wel positievere mindset.
 • Creeër structuur: Het hebben van een dagplanning is nu heel belangrijk. Je hoeft niet te voldoen aan vaste tijden van werk of school en dus is het makkelijk om te verzakken in een doelloos patroon. Maak een schema voor jezelf met vaste tijden om op te staan, te eten, douchen en te gaan slapen. Het hoeft niet volgens een strak rooster, maar houdt stabiliteit door elke dag een aantal belangrijke zelfverzorgingsaspecten op dezelfde tijden uit te voeren.
 • Schenk aandacht aan dat wat jou blij maakt: Dit kan heel uiteenlopend zijn. Denk daarbij aan plezier voor al je zintuigen. Zo zeggen mijn dochter en ik elkaar elke dag dat we van elkaar houden. We maken tijd voor elkaar om even te knuffelen. Daarnaast is er vol op tijd voor haar om met haar vriendinnen online te gamen en chatten. Ikzelf ben graag bezig met informatie vinden voor mijn volgende paper en daar mijn aandacht aan te besteden. Ook het bloggen geeft mij een blij gevoel. Veel leuke dingen zijn online te vinden zoals gratis cursussen en informatie over interessante onderwerpen.
 • Verminder de inname van negatieve berichtgevingen: Het is goed en belangrijk om momenteel geïnformeerd te zijn, maar social media wordt op dit moment overspoeld met allerlei nieuws over Corona. Hierdoor voed je mogelijk (on)bewust gevoelens van angst, woede en somberheid. Help jezelf door aanzienlijk minder online te zijn. Wil je wel mijn blogs blijven lezen? Dan kun je onder dit artikel jezelf aanmelden voor de nieuwsbrief. Dit kun je natuurlijk bij alle blogs en websites doen waarvan je wel berichten wilt ontvangen.
 • Accepteer de huidige situatie en maak er het beste van: Niets is eeuwigdurend. Verandering is een van de weinige feiten in het leven. Bedenk je dat deze huidige situatie, hoe immens vervelend ook, tijdelijk is en zal veranderen. De onduidelijkheid over het hoe en wanneer is voor mij als autist erg vervelend, maar ik fixeer mezelf niet op die frustratie, omdat ik weet dat ik daar geen controle over heb. Door de behoefte aan zekerheid en duidelijkheid proberen los te laten, geef ik mezelf meer rust. Realiseer je daarbij wel dat dit voor mij werkt omdat ik alle voorgaande punten ook toepas en vertrouw op de komst van een oplossing. Daarnaast richt ik mijn aandacht op de dingen waar ik dus wel controle over heb zoals mijn gemoedstoestand, mijn dagelijkse bezigheden en die liefdevolle omgang met anderen.

"Schenk aandacht aan dat wat jou blij maakt!"

Ik besef me dat ik met bovenstaande ingezoomd ben op wat je kunt doen om om te gaan met de huidig corona situatie terwijl je liever afleiding zocht. Ik wil al mijn lezers graag tegemoet komen en ook hen die behoefte hebben aan adviezen door ze met bovenstaande tips een hart onder de riem te steken. Het is een moeilijke periode voor iedereen om uiteenlopende redenen. Nu zal ik echter inzoomen op wat ik allemaal leuk vind en doe om afleiding te zoeken:

Adventure Time

Ik ben echt super fan van deze animatie die al een aantal jaren op Cartoon Network te zien is. Het gaat over de avonturen die het jongetje Finn samen met zijn beste vriend Jack, de hond, mee maken. Ze ontmoeten allerlei bijzondere wezens in het land van Ooo (oe), redden prinsessen van de IJskoning en vechten voor gerechtigheid. Het is een animatie over vriendschap, liefde en avonturen beleven. Op Netflix is er een aantal seizoenen te bekijken, maar helaas nog niet allemaal. Hier is een uitgebreide video uitleg over de tijdlijn van Adventure Time:

Star Trek Voyager

Ik weet nog dat ik voor het eerst Star Trek Voyager keek als tiener. Het was voor mij een verademing om sterke vrouwen in de hoofdrol te zien spelen en alles waar Star Trek voor staat te omarmen. Het gaf hoop op een betere toekomst voor de mensheid en voor het eerst was er een personage op televisie waar ik me volledig mee kon identificeren: Seven of Nine. Momenteel is Star Trek Voyager en vele andere Star Trek’s te zien op Netflix. Ik ga dus binnenkort maar eens weer mijn old time favoriet bingen.

Leren over het Universum

Ik ben dol op het universum en lees er graag over. Wikipedia heeft een uitgebreid artikel en er is natuurlijk de website van NASA en ESA om actuele kennis op te doen. Misschien is er een ander onderwerp waar jij liever over leest en leert, ik ben erg nieuwsgierig. Laat je het in een reactie onderaan de pagina weten?

"Accepteer de huidige situatie en maak er het beste van!"

Wat doe jij om jezelf af te leiden?

Ik ben natuurlijk ook heel nieuwsgierig naar wat jij doet in deze tijd om jezelf af te leiden. Heb jij favoriete series of ben je graag aan het tekenen? Heb jij een vaste dagelijkse bezigheid of kijk je per dag wat je doet? Ik ben erg heel benieuwd wat jij momenteel doet om de dag aangenaam en leuk door te komen. Vertel het me in een reactie onder aan de pagina.

2 Reacties
 1. bas ten sbroek 3 maanden geleden

  Hoe ik de coronaa-tijd doorkom?

  I fiets en wandel momenteel veel in de directe omgeving, en vind daar nieuwe paden. Dat bevalt mij zeer.

  En ik ben lesmateriaal aan het maken voor buitenlanders die hun Nederlands willen verbeteren. Daar haal ik diverse nieuwe contacten uit.

  • Auteur
   J.Q. 3 maanden geleden

   Wat een goede aanvullende tips heb je Bas!

   Wandelen en fietsen is erg ontspannen en goed voor de gezondheid.

   Leuk dat je ook nieuwe contacten op doet met het maken van je lesmateriaal!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

©2020 Spectrum Rebel

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?