Boek Recensie: Lost Connections2 min

20180917_095310-01_1537531456282

Dit artikel bevat affiliatielinks.

Ik was opzoek naar een goed boek over depressie, omdat ik daar graag meer over wilde lezen dan de standaard informatie. Ik zocht naar iets diepgaand. Uit de vele beschikbare boeken sprong dit boek eruit vanwege de titel en subtitel. Ik was geïntrigeerd en kon niet wachten tot ik het kon lezen.

In het boek Lost Connections van Johann Hari wordt je meegenomen op een reis over de wereld. Hari verteld door middel van persoonlijke ervaringen over de wijdverspreide oorzaken van depressie, het gebruik van antidepressiva en de vele onderzoeken die er naar deze psychologische aandoening zijn gedaan. Zijn luchtige manier van vertellen zijn prettig om te lezen en maken het bij moeilijkere onderdelen makkelijk te begrijpen.

Na een uitgebreide toer langs de diverse oorzaken van depressie wordt er in het tweede deel van het boek gekeken naar oplossingen. Van wetenschappelijke ideeën die het waard zijn om te verkennen tot uitvoerbare projecten in de maatschappij. Hari geeft een eclectische mix van mogelijkheden om depressie als gemeenschap op te lossen. Hij doet dat met veel onderbouwing en passie. Er komt zelfs een idee van een Nederlandse onderzoeksjournalist voorbij!

Ik raad je dit boek van harte aan om een aantal redenen. Allereerst is er door Hari grondig onderzoek gedaan naar depressie waarvan hijzelf ervaringsdeskundige is. Daarnaast zijn de ideeën die hij aandraagt makkelijk toepasbaar als individu of als maatschappij. Ook niet geheel onbelangrijk is dat hij al zijn bevindingen met wetenschappelijk onderzoek onderbouwt en bijzonder veel verwijzingen maakt om zelf verder uit te zoeken.

Ik lees zelf graag in het Engels, maar er is ook een Nederlandse vertaling van het boek beschikbaar getiteld Verbinding Verbroken. Ben je nieuwsgierig geworden dan is dit echt een boek dat de moeite waard is om gelezen te worden en een plek in je boekenkast te krijgen. Laat je me weten wat jij van het boek vond?

23 Reacties
 1. Naomi 2 jaar geleden

  Lijkt me erg goed boek zeker een keer lezen

 2. Jouvence 2 jaar geleden

  Lijkt me een erg interessant boek, zelf zou ik hem wel in het Nederlands willen lezen, mijn Engels is niet zo denderend.

 3. Balou 2 jaar geleden

  Heerlijk soms om even te lezen en alleen aan het verhaal te denken!

 4. Yousra Yasmine 2 jaar geleden

  Wat een intressant boek! Ik heb hem opgeschreven zodat ik hem ook kan gaan lezen. Bedankt voor de tip!

 5. Daphne - verdraaidmooi 2 jaar geleden

  Goed dat de schrijver zelf ook ervaring heeft. Dat zul je wel merken in het verhaal.

 6. Stefaan BlogVivant 2 jaar geleden

  je hebt me geprikkeld! ik ga het is opzoeken!

 7. Deb 2 jaar geleden

  Klinkt als een heel goed boek om te lezen. Meestal als het origineel in het Engels is vind ik dat ook fijner om te lezen

 8. Marcelina de Boer - Walma 2 jaar geleden

  Ik lees persoonlijk liever Nederlands, maar het klinkt wel als een boek voor mij. Goed dat je kort al omschrijft waar het boek over gaat zonder teveel te verklappen 🙂

 9. Gerdi - Blond&Bruin 2 jaar geleden

  Interessant boek! Ik ga eens kijken of de bibliotheek die hier ook in z’n bestand heeft..

 10. Shirley 2 jaar geleden

  Niet echt mijn genre omdat het onderwerp mij niet aanspreekt. Wel een aanrader voor andere die aan depressie lijden.

  • Mama Isidore 2 jaar geleden

   Je hoeft natuurlijk niet aan depressie te lijden om dit boek toch te lezen. Het boek toont ook het maatschappelijk belang aan van een andere omgang met elkaar. Je kunt het dus ook vanuit medemenselijkheid lezen.

   • Rory 2 jaar geleden

    Mooi antwoord en helemaal wat ik voel. Waarom ik het wil lezen.

 11. Leslie 2 jaar geleden

  Lijkt me een interessant boek. Mijn mama leed aan depressie en dat heeft haar uiteindelijk het leven gekost. Ik vind het dus heel belangrijk om over die zaken meer te weten.

  • Mama Isidore 2 jaar geleden

   Jeetje wat heftig! Het is een nare ervaring om iemand te verliezen aan hun aandoening. Wat sterk van je dat je kennis opzoekt over dit belangrijke onderwerp.

 12. Britt 2 jaar geleden

  Dit lijkt me inderdaad een erg interessant boek. Ik voeg hem toe aan mijn to-read lijstje!

 13. Manon 2 jaar geleden

  Heel interessant altijd dit soort boeken. Altijd leerzaam omdat tegenwoordig toch veel mensen dit wel hebben of iemand ermee kennen.

  • Mama Isidore 2 jaar geleden

   Klopt! In Nederland alleen al zijn er een half miljoen mensen die lijden aan chronische depressie (bron: trimbos instituut). Door dit soort boeken wordt ook het stigma steeds minder.

 14. Rory 2 jaar geleden

  Waanzinnig wat een goed boek lijkt dit mij. Ik ben naar het inkijkexemplaar gegaan en ik kon niet stoppen met lezen. Ik heb zelf vrij weinig met depressie. In die zin dat ik ook weinig mensen ken die dit hebben (gehad). Maar ik ben serieus aan het overwegen om het aan te schaffen.

 15. Irma ten Napel 2 jaar geleden

  Ik heb echt al heel lang niet meer gelezen, toch maar weer eens oppakken 😀

 16. karin 2 jaar geleden

  Het zei mij niet zo veel totdat Rory opmerkte dat ze het inkijkexemplaar las en niet kon stoppen. Dus heb k dat ook even gedaan. En inderdaad, heel goed en pakkend geschreven, nu wil ik de rest van het boek ook lezen 🙂

  • Mama Isidore 2 jaar geleden

   Super leuk! Ik ben benieuwd wat je er van vond.

 17. An 2 jaar geleden

  Ik kende het niet. Bedankt vor de tip.

  • Mama Isidore 2 jaar geleden

   Graag gedaan!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

©2020 Spectrum Rebel

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?