Boek Recensie: De Kracht Van Depressie2 min

DeKrachtVanDepressie

Dit artikel bevat affiliatie links.

Ik kreeg een review exemplaar van De Kracht Van Depressie, een boek geschreven door Peter Oostelbos. Online had ik al een introductie kunnen lezen over het boek waarin werd omschreven dat het een boek was van een ervaringsdeskundige die met een openhartig en meeslepend zelfonderzoek het patroon en de oorzaak van zijn depressie ontdekte. Nieuwsgierig geworden was ik blij toen het boek voor me op tafel lag.

Oostelbos begint zijn verhaal met een introductie aan zijn vroegste kinderjaren. Vandaar uit wordt je meegevoerd door zijn ervaringen binnen het gezin waarin hij opgroeide. In zijn persoonlijke leven merk ik op dat je niet perse een traumatische jeugd hoeft te hebben gehad om op latere leeftijd een depressie te krijgen. Ook een ongelukkige jeugd, waarin er een sterk gemis is van een van de basis behoefte maakt helaas de weg vrij voor de ontwikkeling van depressieve klachten op latere leeftijd.

Oostelbos vervolgt zijn reis door zijn jong volwassen jaren met aanvullingen van deskundigen op depressie gebied, waardoor je een goed beeld krijgt van de aandoening. Alhoewel zijn depressie al in zijn tiener jaren ontstond, zoekt hij pas op latere leeftijd hulp voor zijn klachten.

Het duurt even voordat hij eindelijk iemand tegenkomt die bij hem de juiste diagnose stelt. Daar begint zijn zoektocht naar wat dat voor hem betekend. Hij ontdekt hierdoor dat zelfmanagement, door hemzelf persoonlijk leiderschap genoemd, ten grondslag ligt aan zijn herstellende vermogen. Het wordt zijn manier om met de depressie om te gaan en hij put hier zijn kracht uit.

Wat ik zelf een onderbelicht aspect vond is dat zijn theorie over persoonlijk leiderschap niet sterker met zijn tien jaar durende zelfonderzoek werd verbonden. Hij geeft zelf aan dat hij meerdere opleidingen voor coaching heeft doorlopen en heeft zich met de jaren gespecialiseerd in het onderwerp depressie. Persoonlijk denk ik dat dit de oorzaak is dat hij van zijn depressie een kracht heeft weten te maken. Met zijn magere concept voor zelfmanagement geeft hij de lezer geen daadwerkelijke handvatten om echt zelf de kracht van depressie te ontdekken. Een gemiste kans. Het blijft echter een goed boek dat inzicht verschaft in een van de vele oorzaken van depressie en hoe je voldoening uit je leven kunt halen ondanks deze aandoening. Het is inzichtgevend, zet aan tot nadenken en hint met kleine wegwijzers naar een persoonlijke weg om met kracht je depressie te leren managen. Daarnaast vind ik het absoluut een aanrader voor mensen die familie of vrienden hebben met depressie, omdat dit boek je helder uitlegt hoe deze aandoening is voor iemand met deze diagnose. Professionals zouden het moeten lezen om sneller hun cliënten te kunnen screenen op depressieve klachten en zo een betere begeleiding aan te bieden. Al met al is De Kracht Van Depressie een aanrader voor iedereen die met depressie te maken heeft.

20 Reacties
 1. Manon / Hey Frits 2 jaar geleden

  Altijd fijn, een kritische review! Het klinkt als een goed boek voor mensen die hiermee te maken hebben.

 2. Mira 2 jaar geleden

  Goede review heb je geschreven, ik zou dit boek toch wel willen lezen!

 3. Nicole Orriëns 2 jaar geleden

  Ik vind de invalshoek en titel van het boek erg verrassend: de kracht van depressie. Dat maakt me nieuwsgierig.

  • Mama Isidore 2 jaar geleden

   Dat had ik ook. De kracht van depressie is zeker een lokkende titel.

 4. Britt - DailyDazzle.nl 2 jaar geleden

  Lijkt me een interessant boek om te lezen! En een mooie titel ook.

 5. Laura 2 jaar geleden

  Een heel goede review als je ’t mij vraagt. Is zeker geen alledaags boek, maar denk dat het voor mensen in dezelfde situatie een heel goede houvast kan betekenen.

 6. Marcelina de Boer - Walma 2 jaar geleden

  Het zou niet echt een boek voor mij zijn denk ik. Wel goed dat er over geschreven wordt! Depressie komt steeds vaker voor helaas.

 7. Gerdi - Blond&Bruin 2 jaar geleden

  Goed dat je dit boek hebt gereviewt. Het komt steeds meer voor en vooral de omgeving vind het vaak lastig goed om te gaan met een depressie.

  • Mama Isidore 2 jaar geleden

   Het is ook waarom mensen met depressie zich vaak zo eenzaam voelen; vanwege de omgeving die het niet begrijpt en er niet goed mee weet om te gaan.

 8. Patricia Schmitz-Heres 2 jaar geleden

  Mooie review. Helaas wordt een depressie vaak door de omgeving niet gezien of geaccepteerd. Misschien kan dit boek ook ene beetje een eye-opener vormen.

  • Mama Isidore 2 jaar geleden

   Het kan zeker als eye opener dienen. Ik denk dat de schrijver dat ook beoogde 🙂

 9. Ilona Wielinga 2 jaar geleden

  Wat een fijne review! Als iemand die zelf te maken heeft met een depressie lijkt dit boek me echt onwijs interessant!

 10. Ester 2 jaar geleden

  krachtige titel ;-). Spreekt meteen aan!

 11. Jitske 2 jaar geleden

  Klinkt super interessant. Zelfmanagement vind ik wel een hele vage term. Dat klinkt alsof je het vooral alleen doet. Ik ben zelf nooit zo’n grote fan van boeken waarin de schrijver pagina’s lang zijn/haar levensverhaal beschrijft. Ik ben meer van de hands on tips en wetenschappelijke inzichten. Desondanks ben ik wel nieuwsgierig naar dit werk.

 12. Julie 2 jaar geleden

  Wat een goed geschreven review! Jammer dat de schrijver er niet alles uit gehaald heeft wat er in zit! 🙂

 13. Claudia 2 jaar geleden

  Ik denk dat er veel mensen hier baat bij hebben. Bedankt voor deze review en tip.

 14. Felice 2 jaar geleden

  het lijkt mij eigenlijk wel sterk dat een boek inzicht geeft, maar geen handvatten : er zijn al zoveel hulp boeken

 15. Dhini 2 jaar geleden

  Lijkt mij interessant boek. Depressie zelf lijkt mij niet leuk woord.

 16. Maaike | Travelbliss 2 jaar geleden

  Wat een mooie review en lijkt me een handig boek voor mensen die met een depressie te kampen hebben.

 17. Laura | I scream beauty 2 jaar geleden

  Ik vind dit wel interessant!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

©2020 Spectrum Rebel

Login met je gegevens

Je gegevens vergeten?